Energija sonca in vetra

Projekt aktivne protivetrne zaščite v Vipavski dolini

Znano je, da močna burja (sunki dosegajo hitrosti do 200 km/h), ki večkrat letno piha proti Vipavski dolini iz smeri Nanosa, povzroča dolgotrajne zapore hitre ceste med Razdrtim in Vipavo in s tem povezane visoke stroške zaradi zapore ceste.

Projekt aktivne vetrne zaščite je bil izdelan v sklopu projekta zaščite hitre ceste Ajdovščina – Razdrto pred močno burjo kot vzporedni razvojni projekt z nalogo raziskati možnosti izvedbe energetskega objekta v funkciji protivetrne zaščite, ki bi poleg osnovne funkcije, t.j. zaščite pred vetrom hkrati proizvajal električno energijo s pomočjo sonca in vetra. Več namenskost objekta namreč pomeni nižje stroške izvedbe v primerjavi z izvedbo ločenih objektov za vsako funkcionalnost posebej, obenem pa tudi možnost sodelovanja več investitorjev na enem objektu, kar lahko za osnovnega investitorja DARS d.d. pomeni znižanje stroškov izvedbe in vzdrževanja objekta za zaščito pred vetrom.

S projektom je bilo dokazano, da zasnova večnamenskega energetskega objekta opravlja funkcijo protivetrne zaščite (hitrosti vetra na cestni strani se znižajo za do 50%) ter da je izvedba tovrstnega objekta ekonomsko upravičena.

Investitor:
DARS d.d., Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji
Leto:
2011
Faze projektne dokumentacije:
IDZ, IDP

Provia d.o.o.

Kranjska cesta 24
4202 Naklo
Slovenija

08 205 64 26

08 205 64 27

info@provia.si

Kontakt >
Postopek razreševanja pritožb odjemalcev in drugih strank vam posredujemo na podlagi pisne zahteve.

PROSTO DELOVNO MESTO

Nudimo možnost zaposlitve projektantu/študentu gradbene stroke.

Zaželjene so izkušnje s področja prometnega inženirstva.

Življenjepis s kontaktnimi podatki nam pošljite na info@provia.si